Het contrast tussen gevoelens die in Nederland leven over het politie-optreden tegen demonstranten van Turkse komaf afgelopen weekend, en de interpretatie door Turkse kranten is groot.

In Rotterdam raakten zeven mensen onder wie een agent gewond toen de politie optrad tegen relschoppers na het gedwongen vertrek van de Turkse minister van Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya. De politie zette onder meer honden en waterkanonnen in om de met Turkse vlaggen zwaaiende betogers bij het Turkse consulaat te verspreiden.

Zo kopt De Telegraaf maandagochtend:

En zo berichten Turkse kranten op de voorpagina: ‘barbaren’ en ‘nazi’s’.

Daarnaast staat op de website van Yeni Akit, een van de grootste pro-Erdogan-dagbladen, een insinuerende tekst.

Turkije eist gerechtelijke stappen tegen het "disproportionele'' optreden van de Nederlandse politie tegen demonstrerende Turken. In een diplomatieke nota verlangt Turkije verder informatie over gewonde Turkse burgers, zo meldden bronnen bij het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

In de nota noemt Turkije het optreden tegen de minister een schending van de Conventie van Wenen, waarin regels over diplomatiek verkeer zijn vastgelegd. In dit verdrag is onder meer de onschendbaarheid van diplomaten geregeld.

De Nederlandse zaakgelastigde werd ontboden om het protest in ontvangst te nemen. De ambassadeur is momenteel niet in Turkije en hoeft van Ankara voorlopig ook niet terug te keren.

Nederland eist dat Turkije woorden terugneemt

De Nederlandse regering stelt zich op zich zijn beurt ook hard op. De Turkse beschuldiging van nazisme en fascisme aan het adres van Nederland moet "van tafel", zei vicepremier Lodewijk Asscher maandag in het Radio 1 Journaal. Gebeurt dit niet "dan blijven de verhoudingen stroef".

Maar het kabinet zal geen strafmaatregelen nemen tegen de regering in Ankara als ze de woorden niet terugneemt. Het is volgens Asscher belangrijk dat de rust terugkeert. Wel moet "er een andere manier van communiceren uit Turkije komen".

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschuldigde Nederland dit weekeinde van nazisme en fascisme. Dat gebeurde nadat het kabinet Turkse ministers de toegang tot ons land had geweigerd om hier campagne te voeren voor een referendum dat de president meer macht geeft.

In het tv-programma Buitenhof zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zondag het "prettig te vinden" als de Turken excuses zouden maken, maar hij ging er vanuit dat het niet zou gebeuren. Later eiste premier Mark Rutte wel excuses.

Reisadvies Turkije aangepast

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Turkije gewijzigd. Reizigers wordt vanwege de diplomatieke spanningen tussen Turkije en Nederland sinds zondagavond aangeraden in heel Turkije alert te zijn en samenscholingen en drukke plaatsen te vermijden.

Reizigers naar Turkije werden al gewezen op veiligheidsrisico's vanwege de dreiging van terroristische aanslagen en politieke spanningen in het land.

LEES OOK Jort Kelder vindt dat Geert Wilders moet regeren als PVV de grootste wordt